Rengöring av smycken

I dag tänkte jag påminna er om att göra rent era smycken! Att göra rent smyckena då och då är jättebra, dels för att man inte ska få infektioner av till exempel örhängen och dels för att de helt enkelt blir finare då. Oxiderade silverringar och berlocker är inte sådär jättesnyggt! Men efter lite tvätt och puts så blir de som nya igen.

rengör dina smycken

Tips på rengöring

Mitt tips är att använda helt vanligt vatten och diskmedel till rengöringen av smyckena. Det är viktigt att hålla sig borta från avlopp där smyckena kan trilla ner så en skål med vatten och diskmedel på köksbordet är perfekt. Sen kan man skölja av dem i en skål med rent vatten som man ställer bredvid. Om man har möjlighet att täppa igen handfatet eller vasken så kan man istället lägga smyckena i en sil och spola under kranen. Men var försiktig så att du inte råkar spola ner något i avloppet av misstag.

  • Har du oxiderade silversmycken kommer här världens enklaste och smidigaste tips. Jag brukar använda aluminiumfolie i en skål med vatten och salt. Sen lägger jag ner silverföremålen och låter det verka. Oftast försvinner oxideringen helt av sig självt, men ibland kan man behöva ta extrahjälp av en putsduk.
  • Om du har smycken med stenar så ska du rengöra dem försiktigt och absolut inte över diskhon ifall stenen eller stenarna ramlar loss. Håll dig över en skål istället, om du vill kan du mycket försiktigt med en mjuk barntandborste göra rent smycket. Det kan vara en bra idé att låta en guldsmed se över infattningarna med jämna mellanrum så att de håller stenen på plats. På så sätt kan du i tid upptäcka om smycket behöver lagas innan stenen ramlar loss.
  • Har du äkta pärlor ska du absolut inte använda rengöringsmedel. Torka bara av dem med en trasa. Pärlor behöver man överlag vara mycket rädd om, de är känsliga för värmeväxlingar och kemikalier. Tänk på att tråden som pärlorna är trädda på åldras och behöver bytas ut efter några år, annars riskerar du att ditt halsband eller armband går av.
  • Precis som diamanter kan också pärlor vara mycket dyrbara. Äkta pärlhalsband kan kosta som en hel bil. De åldras också precis som bilar men har en betydligt längre livslängd på cirka 100-150 år beroende på hur man sköter dem. Dock vet jag inte om man kan ta ett lån för att finansiera ett köp av pärlhalsband på samma sätt som man kan ta ett billån för att köpa bil.

Just nu håller jag på och hjälper en kompis med att göra ett bilköp, därav liknelsen med bilar. Har hela huvudet fullt av tankar på bilar, lån och räntor. Denna sida har vi haft nytta av när vi kollat på olika lånemöjligheter. Kanske någon av er också går i bilköpartankar och kan tänkas ha användning för sidan, man kan läsa lite fakta om lån och jämföra låneräntor om man vill.

Motormännens Riksförbund har också varit en bra resurs med information kring att köpa bil. En titt där är också att rekommendera om du funderar på att köpa bil.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *