Köpguide för värmevästar

Vad du ska leta efter när du köper en värmeväst. Hur varmt blir det? Hur länge värms det upp? Det här är inte de riktiga frågorna du vill ha svar på. Vad du verkligen vill veta är: Kommer det att hålla mig varm så länge jag behöver?

Värmeväst

Du måste överväga ett antal faktorer:

Isolering

Plagg med bra, vindtät isolering kommer att fånga värmen bättre, vilket innebär att den genererade värmen kommer att kokonera runt din kärna och hålla dig varm längre. Det betyder att du kan sänka värmeinställningen på kontrollerna medan du fortfarande håller dig varm. Som ett resultat kommer batteriet att hålla mycket längre än om du lämnar det på kontinuerligt. Så bättre isolering är som en batteriförlängare – vilket ökar din värmetid. Du måste också överväga ”dynamisk” isolering. I den kalla världen utanför kan vinden suga värmen från din kropp, vilket förnekar fördelen med tygisolering om plaggetyget inte är vindtätt. Ett exempel är om du någonsin har varit ute och bär en polar fleecejacka, en snabb vind tar upp och vinden bara skär igenom som om du inte har något på. Leta efter högre prestanda flerskiktade vindtäta isolerande tyger.

Uppvärmningsnivåer och styrenheter

Om ditt plagg har rätt isolering behöver du förmodligen inte ha värmenivån på den högsta inställningen hela tiden så för att förlänga batteriets uppvärmningstid, välj en modell som har åtminstone en hög och låg värmeinställning. Mer än tre värmenivåer blir förvirrande, så välj inte en modell med ett komplicerat styrsystem. I grund och botten, om styrenheten har mer än en knapp, kommer det att bli för komplext att använda när du är ute i elementen och bara vill justera värmen.

För enkelhets skull vill du inte gräva dig ner i ditt plagg efter batteripaketet bara för att justera värmenivåerna, så leta efter en modell som har en separat värmenivåregulator och batteripaket.

Batterier

  • Vad du inte vet KAN skada dig! Detta är en av de viktigaste men ofta förbises aspekten av att köpa uppladdningsbart uppvärmt plagg. Att få det här problemet fel kan vara ett verkligt problem.
  • Laddningsbar litiumteknik. Många uppvärmda plagg levereras med egna laddningsbara batterier. Nuförtiden vill du inte överväga något annat än litium uppladdningsbart batterityp för hög energitäthet, prestanda i kallt väder och låg vikt.
  • Stötskydd – Oj, jag tappade det! För att skydda de mjuka battericellerna bör batteripaketet som ett minimum ha ett styvt hölje av polymer / plast. Dessutom har vissa modeller ökat det extra skyddet som yttre fodral av neopren för att ytterligare skydda battericellerna mot stötskador (när du tar ut det och av misstag tappar det – det kommer att hända!).
  • AA Batteribackup-alternativ. Om du ska ut i skogen några dagar och inte är i närheten av en laddningsströmförsörjning, kolla om den modell du funderar på har valet att använda vanliga AA-batterier med hög dränering (t.ex. Energizer Lithium AA). Detta kan också vara praktiskt om du oväntat tar slut på batterijuice (som att du har glömt att ladda batteriet!) Och behöver ta några AA-batterier från en närliggande butik för att få dig några kalla timmar till.

Andra säkerhetsfrågor:

  1. Vad sägs om risk för elektrocution? En vanlig oro för värmevästar verkar vara en missuppfattning om elektrocution, särskilt när det regnar. Det är praktiskt taget omöjligt att bli elektriskt av bärbara värmevästar. Eftersom de flesta uppladdningsbara uppvärmda klädsystem som uppvärmda västar och uppvärmda jackor körs på låga spänningar mindre än 10V, kan du hoppa in i en flod och det värsta som kan hända är att du känner ett milt surr. De flesta batteriuppvärmda värmevästar går med en spänning på endast 7,4 volt, vilket är lägre än vad som används i elektroniska leksaker för många barn.
  2. Vad sägs om den högfrekventa EMF-strålningen? Alla batteridrivna elektriska uppvärmda värmevästa är också säkra från högfrekvent EMF. Spänningen som driver en batteridriven värmeväst är mindre än 13V DC och frekvensen är 0 Hz så det finns ingen EMF.
  3. Dåligt utförande är en annan historia. Under 2007 fick åtminstone en tillverkare av batteriuppvärmda värmevästar återkalla sina produkter av en nationell återförsäljare på grund av risken för att den överhettades eller skulle få eld. Som med alla produkter skapas inte alla uppvärmda värmevästar lika. Dålig ledningsdesign och utförande kan orsaka ”hot spots” som har en säkerhetsrisk. Du måste vara säker på att produkten du köper är säker. Så hur kan du utveckla detta förtroende? Kontrollera först att tillverkaren har oberoende tester för att verifiera säkerheten.
  4. Se upp för marknadsföringshype. Till exempel, när en produkt marknadsförs med upp till 10 timmars värme, betyder det troligen 10 timmar vid en 10% värmeinställning vilket knappast är värme alls. När de ger ett temperaturbetyg är det förmodligen vid högsta inställning som bara fungerar på kortast möjliga tid. Gör inte misstaget att se den höga temperaturen och tänka att den kommer att pågå samtidigt som den lägsta värmenivån. Ett annat knep som ibland används är med plagg som bara värmer i ett område (mindre uppvärmning) vilket innebär att tillverkaren kan kräva längre uppvärmningstid.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *