Köpa sadel

Om du har en häst som protesterar varje gång den blir sadlad kan det vara ett tecken på att din sadel helt enkelt inte passar. Hästen kan också protestera genom att vägra röra sig eller genom att rusa mot hindren och då kan det vara god tid att fundera på vart felet ligger. Att köpa sadel kan kännas skrämmande, det är mycket som skall stämma, inte minst för din hästs välbefinnande, men det finns mycket hjälp att få och det är ingenting man behöver oroa sig för. Tvärtom är det roligt att köpa sadel och du kommer känna när du hittat en sadel som passar just dig och din häst.

det är enkelt att köpa en hästsadel

Köpa sadel med rätt mått

Det absolut svåraste med att köpa sadel via internet är att hitta en som passar. Alla sadlar ser olika ut och i en perfekt värld hade inte en häst haft en likadan sadel som en annan. Skall du köpa begagnat kommer du märka att det blir ännu svårare att hitta rätt. Självklart är det ingen omöjlighet, och med lite kunskap och mycket tålamod kan du hitta en begagnad sadel som passar lika bra som en ny sådan. Har du inte den tiden finns det flera butiker med nya produkter, där personalen kan hjälpa dig att hitta rätt. Att inte bara måtten, utan också sadeltypen varierar kan göra allting lite svårare.

En sadel gör att tyngden från ryttaren fördelas jämnt över hästens rygg och minskar på så vis risken för skador. Den ser också till så att ryttaren kan sitta både säkert och stabilt under ridningen, vilket är av högsta vikt för både ryttare och häst. En bra sadel är av den anledningen väldigt viktig men gör det samtidigt lite extra svårt att köpa sadel. Det svåra ligger i att alla hästar ser olika ut, det finns de med mycket manke och dem med kort manke. Det finns också hästar med kort rygg, lång rygg eller djup svank. Alla dessa faktorer spelar in och är avgörande för ditt sadelköp.

Sadeln och dess utformning

Att köpa sadel är inte bara viktigt för din häst, utan också för dig. Lika mycket tid som din häst skall spendera med sadeln påspänd skall du spendera sittandes i den. Det är därför viktigt att den även passar dig som ryttare. Beroende på din längd kan längden på sadelns kåpor samt dess form behöva anpassas för maximal komfort. Precis som för hästen skall det inte heller göra ont för dig som rider, och risken med en sadel som inte passar ryttaren är att du kommer känna dig stum och kall i benen efter bara en kort tid på hästryggen.

Fördelen med att köpa sadel på internet är att du i lugn och ro kan ta del av det stora sortiment som finns att tillgå. Det är också enkelt att jämföra priserna mellan olika affärer och på så vis hitta bästa möjliga sadel till bästa möjliga pris. Butiker som säljer sadlar låter dig dessutom allt som oftast få hem varan innan du betalar för den, vilket gör att du kan prova ut den i lugn och ro och se om den passar för just din häst.

Det är enklare än du tror

Att köpa sadel behöver inte vara så svårt. Internet är en stor källa till kunskap och på så vis kan du enkelt hitta tips och råd för hur du enklast tar måtten på din häst. Med rätt mått kommer du inte ha något problem med att köpa sadel. Om du väljer att köpa begagnat, eller nya produkter från privatpersoner, är det väldigt viktigt att du ber om kvitto och eventuella garantibevis. Att veta var din nya sadel kommer ifrån gör att du kan undvika stöldgods och kan känna dig lugn med att du gjort ett ärligt köp. Tänk också på att få dokumentation för eventuella tillbehör, såsom stigbyglar och vojlockar.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *