Vad är GI
Härom dagen fick jag en fråga om jag kunde berätta lite mer om vad GI är för något. Intressant nog så pratade vi faktiskt just om GI förra veckan när jag var på innedagarna på utbildningen jag går nu. Det här har jag ju så klart läst om förut när jag gick min kostrådgivarutbildning – men det skadar aldrig att uppdatera sina kunskaper. Det kanske är fler som undrar över vad GI egentligen är så därför tänkte jag förklara lite här.
GI – glykemiskt index
GI står för glykemiskt index och är ett mått på olika livsmedels effekt på blodsockervärdet. För flera år sedan så pratades det om GI som om det vore en diet och människor åt enligt GI-metoden. Vad det egentligen innebär är att man väljer livsmedel som har lågt GI-värde. För att kunna göra ett index på olika livsmedel så krävs det att man jämför det med ett annat livsmedel. I Sverige så jämför vi vanligtvis hur livsmedlet påverkar blodsockervärdet jämfört med vitt bröd (i en del andra länder så är vitt socker referenslivsmedlet).
Eftersom det i första hand är kolhydraterna i ett livsmedel som påverkar blodsockret så är det kolhydraterna i ett livsmedel man utgår ifrån när GI-värdet räknas ut. Du själv behöver inte räkna ut GI-värdet på olika livsmedel utan det finns det redan tabeller för att kolla på. Här hittar du exempelvis en GI-tabell.
GB – glykemisk belastning
Som vanligt så är ingenting svart eller vitt och enkelt när det kommer till kost. Allting måste vara lite svårt och komplext hehe. För om du tror att det bara är att gå rakt upp och ner från en GI-tabell och äta det med lågt GI och helt undvika det med högt GI så är det tyvärr fel. Eftersom det är utifrån mängden kolhydrater i ett livsmedel man utgår ifrån så måste man också ta i beaktning hur mycket kolhydrater livsmedlet innehåller. Exempelvis kiwi har ett relativt högt GI värde (många frukter har det) men det innebär inte att du behöver undvika kiwi. Kiwi innehåller mycket annat bra men framför allt så innehåller det inte så mycket kolhydrater, det innehåller ju mycket vatten. Därför blir inte påverkan på blodsockernivåerna så mycket i alla fall. Detta kallas för glykemisk belastning.
Ger en fingervisning
Nu vill jag inte att du ska oroa dig för mycket dock – kom ihåg att man behöver inte äta perfekt. För vad är ens perfekt? Genom att hålla lite koll på vilket GI-värde olika livsmedel har så kommer du att få en god fingervisning på vilka livsmedel/kolhydrater du bör äta oftare än andra av. Du kommer till exempel märka att baljväxter, rotgrönsaker, fullkornsprodukter har ganska lågt GI och är därför att föredra framför exempelvis snabbmakaroner och vitt ris. Ditt blodsocker kommer hållas stabilare och du kommer troligtvis också känna dig mättare längre.